A gyűjtőről...A gyűjtőről...
 
 
 

Az Öreg Rádiók Honlapja abból a célból jött létre, hogy egy rádiógyűjtemény bemutatásán keresztül felhívja a figyelmet technikatörténetünk egy érdekes és értékes részére, a mára már csak hírből ismert honi rádiókészülék-gyártásra. A honlap emellett nem is titkoltan vállalja azt a feladatot is, hogy az ismeretterjesztés segítségével katalizálója legyen a magyar rádióipar megmaradt tárgyai megóvásának, megfelelő helyiértéken való kezelésének. Egy gyűjtemény, az azonos típusú tárgyak látványos halmaza mindig kedvet ébreszt a szemlélőben arra, hogy hasonló tárgyait jobban megbecsülje. Hogy az öreg készülékek ne kerülgetnivaló lomként porosodjanak padláson, pincében, fészerekben, ne szemétre vetett hulladékként végezzék pályafutásukat.

A kisméretű kollekció, mely csupán pár tucat készüléket foglal magába, tudatosan a szocialista rádióipar fénykorára, az 1940-es évek végétől az 1960-as évek közepéig terjedő időszakra koncentrál. A gyűjtemény gerincét a hazai gyártású készülékek teszik ki, de helyet foglalnak benne bolgár, NDK-s, lengyel, szovjet, csehszlovák, jugoszláv, illetve román és amerikai rádiók is.

A honlap 1999. novemberében jött létre, akkor a www.extra.hu/oldradio webhelyen került bejegyzésre. Később, 2000. februárjában, miután a tárhely szűkösnek bizonyult, került köztes helyére, a galeria.olh.hu/orh címre, majd 2005-ben egy ingyenes tárhelyre: http://oldradio.uw.hu, végezetül 2009. januárjában saját domain nevet kapott: www.oldradio.hu. A honlapra látogató internetező 860 oldalt, illetve 3150 képet találhat itt, több mint 405 MB terjedelemben. A webhelyet havonta nagyjából 2500 látogató tiszteli meg figyelmével és érdeklődésével. Az Öreg Rádiók Honlapja működésének tizenharmadik esztendejében nyugtázhatta a 100.000. látogató klikkentését.

Az Öreg Rádiók Honlapja saját témakörében a harmadikként jött létre az országban. Meg kell említeni a Selyem Tóth Sándor által létrehozott sorrendben első, illetve az Apsitos István által létrehozott második - ma már más profilú - rádiógyűjtéssel foglakozó honlapot is. A sajnálatosan kevés számú, lassan gyarapodó többi hazai régi rádiós honlapról a linklistában tájékozódhat. Nagyjából háromszáz magyarországi rádiógyűjtő rendelkezik rádiókollekcióval. Ki a készülékek szépsége, ki a technika- és kultúrtörténet, ki a gyűjtőszenvedély, ki a múlt megőrzése, s ki a kereskedés, a pénzkeresés által motiválva. Sajnos csak kevés gyűjtemény látható, látogatható, s az Internet korában, mikor szinte költségek nélkül lehet virtuális múzeumot létrehozni, csak tucatnyian vállalkoznak arra, hogy a szélesebb közönség számára is megmutassák értékeiket. Az Öreg Rádiók Honlapja igyekszik ezt a patópáluras hozzáállást visszaszorítani azzal, hogy lehetőségéhez mérten támogat minden régi rádiós, Interneten megjeleníthető vállalkozást. Tanáccsal, ötletekkel, honlapszerkesztői munkával.

Az egyes oldalak változásáról, új dolgok megjelenéséről az Újdonságok oldalon kaphat (hó)naprakész információkat. És ne felejtse ittjártát rögzíteni, véleményével megtisztelni a honlapot a vendégkönyvben!

A honlap mögött álló gyűjtemény szívesen fogad minden tárgyadományt (öreg, kidobásra váró rádiót egészben vagy darabokban, régi rádiós prospektusokat, katalógusokat, számlákat, alkatrészeket, szakkönyveket, rádiót ábrázoló családi- vagy "hivatalos" fotográfiákat stb.), illetve szellemi hozzájárulást (rádióval kapcsolatos történeteket, emlékeket, öreg "rádiós" szakemberek visszaemlékezéseit, életútjuk elbeszélést stb.).

 

Jelen honlap - beleértve minden oldalát, szövegét és képanyagát - kizárólag a tulajdonos engedélyével másolható mind egyéni, mind közösségi felhasználás céljára. Copyright © 1999-2015. RNJ.


Kezdőlap

Küldjön e-mailt!
(c) RNJ